- Inici
- Activitats
- Visita virtual “Sorolla en negre”
Visita virtual “Sorolla en negre”
Durant el primer semestre de 2023, la Fundació Bancaixa, amb la col·laboració del Museu Sorolla i la Fundació Museu Sorolla, ha oferit en la seua seu de València l’exposició Sorolla en negre, desenvolupada en el marc de la celebració de l’Any Sorolla que commemora el centenari de la defunció de l’artista valencià.
L’exposició ha mostrat per primera vegada a València una nova lectura de l’obra de Sorolla centrada en la importància del color negre en la paleta del pintor, reconegut per la seua plasmació pictòrica de la llum i el color. Finalitzada la seua exhibició en sala, ara és possible recórrer-la en una visita virtual que recull el contingut íntegre de la mostra integrada per un centenar d’obres de Sorolla que revelen la presència notòria del negre en la pintura de Sorolla durant tota la seua carrera.
El recorregut virtual de l’exposició permet descobrir, cada vegada que l’usuari desitge, les diferents seccions de la mostra: ‘Harmonies en negre i gris’; ‘Negre simbòlic’; ‘Superfícies negres i fosques’; i ‘Monocromías’. El recorregut s’inicia amb els concordes cromàtics de negres i grisos en retrats que doten a la seua pintura d’una personalitat particular, i continua amb el simbolisme i el significat cultural del color negre que impregna l’època i l’obra del pintor naturalista.
En el recorregut expositiu s’analitza el nou ús del negre, que pren forma en el segle XIX com a creador de contrastos radicals i potenciador d’altres colors. La mostra finalitza amb les monocromías, escenes embolicades en tons grisencs o blavosos, que lluny de suposar una menor complexitat, impliquen un singular exercici de virtuosisme tècnic.
Les obres, que poden contemplar-se al detall durant tot el recorregut, procedeixen d’un ampli elenc d’institucions públiques i privades com el Museu Sorolla, la Fundació Museu Sorolla, Museu de Belles arts de Bilbao, Museu de Segòvia, Museu de Màlaga, Fundació Sorigué, Fundació Banc Santander, Museu de Belles arts de Múrcia, Museu de Belles arts de València, Col·lecció BBVA, Museu de Saragossa, IVAM, Ministeri d’Afers exteriors, Palacio de Viana. Fundació Caixa Sud Còrdova, Col·lecció CaixaBank i Galeria Ana Chiclana, a les quals se sumen obres procedents de la Fundació Bancaixa i d’una vintena de col·leccions particulars.