Exposició

La fotografia essencial en temps de Sorolla

Data
Del 29/11/2023 al 25/02/2024
Centre
Fundació Bancaixa
Plaça de Tetuan, 23 ,València (Valencia)
Horari

De dimarts a diumenge: de 10 a 14 i de 16.30 a 20.30 hores.

Dilluns tancat, excepte festiu i vespra de festiu.

Normes de visita a l'exposició.

Entrades

Entrada gratuïta.

Visites comentades

Públic general

  • Duració: 50 minuts.
  • Assistència mínima de 6 persones per sessió per a la realització de l'activitat.
  • Preu: 5€ + Entrada exposició.
  • Informació i reserves: visitascomentadas@fundacionbancaja.es.

Grups

  • Duració: 50 minuts.
  • Sessions: dimarts: 10 h, 11 h, 12 h, 17 h, 18 h i 19 h / dimecres: 10 h, 11 h i 12 h.
  • Aforament màxim 25 persones.
  • Informació i reserves: visitascomentadas@fundacionbancaja.es.

La Fundació Bancaixa presenta l’exposició La fotografia essencial en temps de Sorolla, una mostra integrada per 61 instantànies que reflecteixen l’Espanya que va viure el pintor de la llum i que al·ludeixen a l’estreta relació que va mantindre amb esta disciplina.

L’exposició, comissariada per la responsable de Cultura de la Fundació Bancaixa, Laura Campos, té lloc en el marc de la celebració de l’Any Sorolla que commemora el centenari de la seua defunció, i coincideix també amb la celebració del desé aniversari de la nova Fundació Bancaixa.

Les fotografies pertanyen en la seua majoria a fons fotogràfics de la Hispanic Society of America en depòsit permanent en la Fundació Bancaixa, a les quals sumen algunes procedents del Museu Sorolla. En les imatges s’aprecien escenes de ciutats, monuments, costums, tradicions i personatges que deixen testimoniatge del patrimoni natural i etnogràfic de l’Espanya de finals del segle XIX i principis del XX.

El valor documental i antropològic que atresoren estes imatges es completa amb la mirada singular amb la qual s’acosten a eixa realitat espanyola fotògrafs cèlebres de l’època com Charles Clifford, Jean Laurent, Kurt Hielscher, Anna M. Christian, Ruth Matilda Anderson, Sebastián Creuset o Rafael Garzón, entre altres.

El recorregut per la mostra s’inicia amb el bloc Sorolla i la fotografia, amb imatges que mostren a l’artista pintant a la Malva-rosa, acompanyat per la seua família a Jaca o en l’escalinata d’entrada a l’edifici de la Hispanic Society of America de Nova York, a més d’instantànies que recorden l’entorn cultural amb el qual va conviure a Espanya, amb personatges com López Mezquita, Unamuno, Alfons XIII o el fundador de la Hispanic Society of America, Archer Milton Huntington.

A continuació, es dedica un espai a Ruth Matilda Anderson, amb imatges captades per esta fotògrafa a la qual Huntington va encarregar a principis del segle XX un viatge per diferents regions d’Espanya per a captar escenes de la vida urbana i rural. Estes imatges, preses entre 1923 i 1930, constitueixen en l’actualitat un valuós testimoniatge d’una realitat ja oblidada pertanyent a ciutats i pobles de Galícia, Castella, Extremadura, Canàries o Andalusia.

El muntatge culmina amb un apartat sobre The Hispanic Society of America i la fotografia, que recull les fotografies d’Anna M. Christian, fotògrafa, distingida i adinerada dama de l’alta societat novaiorquesa, viatgera i amiga de Sorolla, que va recórrer Espanya l’any 1915. Les seues fotografies, al costat de les de Ruth Matilda Anderson, van forjar un fons documental que reflecteix fidelment l’ambient cultural i humà de Joaquín Sorolla en el moment en el qual estava immers en la realització de Visió d’Espanya. A eixes escenes se sumen instantànies emblemàtiques de València amb paisatges com la platja de la Malva-rosa, Godella vista en l’exotisme de les seues coves o la Casa de la Duquessa de Pinohermoso de Xàtiva.

El llegat d’estes dues destacades fotògrafes es completa en esta exposició amb imatges del fotògraf alemany Kurt Hielscher preses en el seu recorregut per Espanya entre 1914 i 1918, i amb una sèrie d’instantànies d’autors tant estrangers (Charles Clifford, Georgiana Goddard King, Winocid, Jean Laurent, Emilio Beauchy) com a espanyols (Rafael Garzón, Josep María Cañellas, Guillem Bestard, Antonio García Peris o Díaz) que reflecteixen vistes i costums de ciutats com Sevilla, Màlaga, Granada, Guadalajara, Madrid, Toledo, Martorell, València, Segòvia, Sòria, Osca, Valladolid o Zamora.

L’exposició inclou la projecció d’un fragment del reportatge Sorolla en el seu paradís, produït per RTVE per al programa L’aventura del saber, en el qual s’analitza eixa estreta relació entre el pintor i la fotografia.

Dins del programa de mediació cultural i artística, la Fundació Bancaixa oferirà visites comentades per a públic general i grups de la mà d’un expert especialista en art i mediació cultural. La mostra La fotografia essencial en temps de Sorolla pot visitar-se en la seu de la Fundació Bancaixa a València (Plaza Tetuan, 23) del 29 de novembre al 4 de febrer de 2024.

Fotos

Per favor, accepte les cookies d' estadístiques, màrqueting per a veure este element.

Vídeos

Per favor, accepte les cookies d' estadístiques, màrqueting per a veure este element.

Veure també

Exposició
Exposició El perfil de Jacqueline: una mirada múltiple
3 Desembre 2024 2 Març 2025
Fundació Bancaixa – València
Exposició
Somnis cromàtics, de Nanda Botella
22 Novembre 2024 9 Febrer 2025
Fundació Bancaixa – València
Exposició
A la mar de Sorolla amb Manuel Vicent
4 Octubre 2024 9 Març 2025
Fundació Bancaixa – València
Exposició
Picasso i la model. El perfil de Jacqueline
20 Setembre 2024 2 Març 2025
Fundació Bancaixa – València