Exposició

Grupo El Paso

Data
Del 05/04/2024 al 08/09/2024
Centre
Fundació Bancaixa
Plaça de Tetuan, 23 ,València (Valencia)
Horari

De dimarts a diumenge: de 10 a 14 i de 16.30 a 20.30 hores.

Dilluns tancat, excepte festiu i vespra de festiu.

Normes de visita a l'exposició.

Entrades

General: 7 euros.

Reduïda: 4 euros (pensionistes, aturats, persones amb diversitat funcional, estudiants de 13 a 26 anys i famílies nombroses).

Gratuïta (menors de 12 anys).

Venda d'entrades en la taquilla (plaça Tetuan, 23).

Cada entrada permet l'accés a totes les exposicions vigents en la Fundació Bancaixa en el moment de la visita.

Visites comentades

Públic general

  • Duració: 50 minuts.
  • Assistència mínima de 6 persones per sessió per a la realització de l'activitat.
  • Preu: 5€ + Entrada exposició.
  • Informació i reserves: visitascomentadas@fundacionbancaja.es.

Grups

  • Duració: 50 minuts.
  • Sessions: dimarts: 10 h, 11 h, 12 h, 17 h, 18 h i 19 h / dimecres: 10 h, 11 h i 12 h.
  • Aforament màxim 25 persones.
  • Informació i reserves: visitascomentadas@fundacionbancaja.es.

La Fundació Bancaixa presenta l’exposició El Paso, una mostra que revisa la decisiva aportació d’aquest grup artístic a la renovació de l’art espanyol a la fi dels anys 50 en el segle XX.

La mostra reuneix 72 obres dels deu artistes integrants del grup: Rafael Canogar, Martín Chirino, Luis Feito, Juana Francés, Manuel Millares, Manuel Rivera, Antonio Saura, Pablo Serrano, Antonio Suárez i Manuel Viola. Un conjunt que, prop de 70 anys després de la seua constitució, constitueix un dels projectes més rellevants fins a la data en l’exhibició de l’obra d’aquest col·lectiu artístic, que va suposar una revolució en l’ensopit panorama creatiu espanyol de l’època.

Comissariada per Lola Durán Úcar, l’exposició ha aconseguit reunir peces la creació de les quals se centra en els anys d’activitat del grup des de la seua constitució en 1957 fins a la seua dissolució en 1960, revelant la plasmació plàstica de la seua inquietud creativa mentre compartien el compromís col·lectiu de trencar amb els cànons artístics imperants. La mostra inclou a més algunes de les obres més importants del col·lectiu que van formar part de les exposicions internacionals de referència que van protagonitzar durant eixe període.

Les obres presentades procedeixen de prop de 30 col·leccions institucionals i particulars com les col·leccions de familiars i successors dels artistes,  el Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), el Instituto Aragonés de Arte y Cultura Contemporáneos-IAACC Pablo Serrano, MACVAC- Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés, Colecció d’Art Contemporani Fundació “la Caixa”, Colecció CaixaBank, Legado de Juana Mordó (Patrimonio Círculo de Bellas Artes de Madrid), Biblioteca Museu Víctor Balaguer, Galería Guillermo de Osma, Colecció Mariano Yera, Colecció Fernán-Gómez Arte Contemporáneo, Colecció Javier Lacruz, Colecció Antonio Cátedra, Azahar Global Capital, entre altres.

El conjunt expositiu aglutina les diferents disciplines que van treballar els autors del grup: pintura, amb peces a l’oli i tècnica mixta que combina l’ús del pigment amb altres materials com a tela metàl·lica, filferro o metall; dibuix, amb peces en tinta xinesa, dibuix o gouache sobre paper; i l’escultura en materials com el ferro o la pedra. Un llegat divers que reflecteix la singularitat de cada creador, canalitzada en una visió i impuls comú de crítica i oposició als cànons clàssics.

L’exposició es completa amb una recopilació de documentació original sobre el grup, algunes de les seues principals edicions i publicacions i exemplars de catàlegs de les exposicions en les quals van participar.

Amb motiu de la mostra s’editarà un catàleg que inclou la reproducció de les obres que formen part de l’exposició, acompanyades per textos de la comissària i del crític d’art Alfonso de la Torre. Dins del programa de mediació cultural i artística, la Fundació Bancaixa ofereix visites comentades per a públic general i grups de la mà d’un expert especialista en art i mediació cultural.

Més sobre El Paso

La gestació de El Paso es produeix entre 1955 i 1956. Al febrer de 1957 es constitueix el grup a Madrid i un mes després es publica el Manifest, escrit pel crític d’art José Ayllón i signat per tots els membres del grup, que declara en les seues primeres línies la voluntat compartida de “vigoritzar l’art contemporani espanyol, que compta amb tan brillants antecedents, però que en el moment actual, mancat d’una crítica constructiva, de ‘marchands’, de sales d’exposicions que orienten al públic i d’uns aficionats que secunden tota actitud renovadora, travessa una aguda crisi”.

La primera exposició de El Paso es va produir a l’abril de 1957 en la galeria Buchholz de Madrid. Juntament amb la seua activitat d’agitació del panorama artístic a Espanya i de configuració de l’avantguarda espanyola de postguerra, el col·lectiu va tindre oportunitat de contribuir a la divulgació internacional amb la seua participació en importants exposicions internacionals com la Biennal de Sao Paulo (1957), la Biennal de Venècia (1958) i la mostra New Spanish Painting and Sculpture (1960) en el MoMA de Nova York. L’última exposició del col·lectiu abans de la seua dissolució va tindre lloc a l’octubre de 1960 en la galeria L’Attico a Roma.

Fotos

Per favor, accepte les cookies d' estadístiques, màrqueting per a veure este element.

Vídeos

Per favor, accepte les cookies d' estadístiques, màrqueting per a veure este element.