Activitat

Exposició Amb sentit. Meluca Redón

Data
Del 11/07/2024 al 18/08/2024
Centre
Sala d’exposicions “Casa Garcerán”
Colón, 23,Segorbe (Castellón)
Horari

Dijous d'11 a 13 h, i de divendres a diumenge (festius inclosos) de 12.00 a 13.30 h i de 17.30 a 20.30 h.

L’exposició Amb sentit està integrada per 15 obres entre dibuixos, acrílics i collages de l’artista palantina Meluca Redón que tenen com a fil conductor les emocions humanes.

La mostra, comissariada per la gestora cultural Clara Albacete, pretén reflexionar sobre la necessitat de reprendre el contacte personal i les experiències directes que estimulen les nostres emocions. L’obra reunida convida a l’espectador a submergir-se en un univers oníric on l’ensomni, el misteri, la fantasia i la realitat s’entrellacen creant un llenguatge visual únic i personal.

El recorregut per la sala apunta a l’espectador a imatges que tenen els cinc sentits com a protagonistes (tacte, oïda, vista, olfacte i gust), tant de manera directa amb imatges que al·ludeixen a les parts del cos que desperten eixos sentits com a través de la percepció i estimulació que l’art és capaç de generar.

A través de la seua pintura, Meluca explora l’íntima relació entre la percepció dels sentits, les sensacions, les emocions i els sentiments. En paraules de la pròpia artista: ‘’En un món cada vegada més digitalitzat, comença a ser urgent reaprendre a observar, sentir, interactuar amb la naturalesa, les persones i amb tot el quotidià de manera sensorial’’.

Les obres que formen part de l’exposició al·ludeixen a temàtiques com la melancolia, l’anhel, el record, el duel i la nostàlgia, que es combinen alhora amb sentiments oposats però compatibles com són la vitalitat o l’alegria de viure. L’ús de colors vibrants és una altra de les característiques del seu treball.

L’exposició es completa amb una instal·lació interactiva titulada Com estan vostés? Una càmera en un trípode se situa enfront d’una cadira en la qual el públic es pot asseure després d’un marc. Els espectadors juguen amb fragments de rostres que tenen a la seua disposició i que descriuen diverses emocions, creant així retrats únics.

Meluca Redón és una artista visual natural de Xèrica (Castelló), lloc on resideix i treballa en l’actualitat. Llicenciada en Belles arts per la Facultat de Sant Carles (Universitat Politècnica de València), especialitzant-se en dibuix, gravat calcogràfic i xilografia, sense abandonar mai la pintura. el seu treball se centra en la pintura i la il·lustració. Forma part del col·lectiu d’artistes RuralArte, que té la fi de visibilitzar la cultura i l’art en el context rural. El seu art és sensible, poètic i intimista i en el seu llenguatge senzill amb la línia del dibuix per bandera, utilitza tècniques mixtes protagonitzades per la pintura acrílica i el collage. Ha rebut diferents premis, destacant els concursos Manolo Valdés o Pintor Camarón, i ha realitzat nombroses exposicions individuals i col·lectives, destacant Peix (en l’aigua) en Fundació Bancaixa, Momo en Socós, la seua intervenció en la fira de París Art Shoping, en la piràmide del Louvre o la recent Microrelats locals, ja amb el col·lectiu RuralArte, mostra que a més va comissariar. Algunes de les seues pintures es troben en les col·leccions de la Universitat Politècnica de València, la Fundació Max Aub i Factoryart.

L’univers creatiu de Meluca Redón

L’obra de Meluca s’emmarca en l’informalisme i es vincula a l’existencialisme, amb un caràcter silenciós, intimista i poètic. Per a ella, l’acceptació de la vulnerabilitat emocional és essencial per al desenvolupament tant a nivell individual com col·lectiu.

Meluca utilitza la pintura acrílica en el seu procés creatiu, encara que igualment treballa amb aquarel·la i gravat. A més, se serveix del collage per a poder introduir teles i papers, i d’aquesta manera dotar al quadre d’un cert volum. Redón juga amb la figuració i l’abstracció a través de les formes i els colors. La presència del blanc és fonamental en les seues obres, especialment per a la tècnica del dibuix, en la destaca per l’ús de la línia, on els protagonistes són el negre i el gris grafit.

L’imaginari creatiu de Meluca transita entre la fantasia i la realitat, alimentat per la curiositat i la sorpresa de la seua xiqueta interior. D’altra banda, la dona adulta mostra la seua mirada d’intolerància enfront de les injustícies. És ferm amb el seu compromís per la societat i reclama la igualtat d’oportunitats, qüestions que maneja en molts dels seus projectes i on la presència de la dona és essencial.

La naturalesa està també molt present en les seues creacions, així com la figura humana, primordialment la de la dona. En les seues imatges de xiquetes que volen, l’artista es trasllada a l’etapa de la innocència, on presa especial rellevància el gaudi, el fluir de la vida sense preocupacions i, en definitiva, la llibertat. Eixa melancolia per les etapes passades és molt freqüent en la seua trajectòria. També són molt recurrents les imatges de mans i ulls, elements que utilitza com a instruments transmissors dels seus propis sentiments.

Respecte a la part emocional, la melancolia es troba molt sovint en l’obra de l’artista a través de l’anhel, el duel i la nostàlgia, que conviuen amb l’alegria, la llibertat, el gaudi i l’amor. Al llarg dels anys, la temàtica en l’obra de Meluca ha evolucionat des d’una part més intimista cap a una altra de major consciència social, sense deixar de costat en cap moment el seu procés interior. Eixa energia s’aprecia en la transformació de l’ús del color, utilitzant fonamentalment en aquest últim període creatiu colors més vius com el fúcsia o el fluor.

Si vols estar a l’última inscriu-te a la nostra newsletter.