- Inici
- Activitats
- Impuls a la investigació de l’evolució de la Covid-19 de Fisabio
Impuls a la investigació de l’evolució de la Covid-19 de Fisabio
La Fundació Bancaixa participarà en el finançament de l’estudi “Addressing unknows of COVID-19 transmission and infection combining pathogen genomics and epidemiology to inform public health interventions”, desenvolupat per la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica (Fisabio), mitjançant una aportació de 11.000 euros. Aquesta col·laboració s’emmarca en la línia d’ajudes a la investigació desenvolupada per la Fundació Bancaixa amb l’objectiu de secundar i afavorir la investigació biomèdica en la Comunitat Valenciana.
Així es contempla en l’acord establit entre totes dues entitats per al desenvolupament d’aquesta investigació, que té com a objectiu l’estudi comparat dels genomes del nou coronavirus dels pacients amb la malaltia per a comprendre la seua evolució i epidemiologia. El projecte permetrà incorporar l’epidemiologia genòmica com una eina per a entendre el desenvolupament de l’epidèmia, com es va originar i com està evolucionant en el temps i en l’espai.
A més, la investigació pretén generar dades i resultats que servisquen com a eina a les autoritats en salut pública per a la presa de decisions lligada al control de la malaltia. El projecte abasta hospitals de tota Espanya, aportant informació de l’afectació general per Covid-19 i aglutinant les diferents situacions en les quals es troba cada comunitat autònoma.
L’estudi s’està desenvolupant des de l’Àrea de Genòmica i Salut de Fisabio, l’Institut de Biomedicina de València (IBV), l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio) del CSIC, la Universitat de València i més de 40 unitats de microbiologia clínica d’hospitals i centres de seqüenciació.
Els especialistes de la Unitat Mixta d’Investigació en Infecció i Salut Pública de FISABIO-Universitat de València i del Servei de Seqüenciació i Bioinformàtica de Fisabio, es van convertir en el primer grup en tota Espanya que va seqüenciar, a l’inici de la pandèmia, el genoma complet del virus SARS-CoV2 procedent de mostres obtingudes de pacients infectats per la Covid-19 a Espanya. Aquesta seqüenciació de genomes se suma a l’esforç de tots els laboratoris a nivell mundial per a esbrinar quins han sigut les vies de transmissió del virus.