• Les tres entitats impulsen una iniciativa centrada en donar resposta a la soledat no desitjada d’este col·lectiu, a més de millorar la seua qualitat de vida i generar oportunitats de trobada, mobilitat i desenvolupament.
• El programa, que compta amb una dotació de 120.000 euros aportats per CaixaBank, beneficiarà a persones majors de districtes de València amb major presència de població major.
CaixaBank i Fundació Bancaixa impulsen el suport a persones majors en risc d’exclusió social mitjançant el finançament d’un programa de Creu Roja centrat en este col·lectiu. La inciativa, dotada amb 120.000 euros aportats per l’entitat financera, s’emmarca en l’acord en matèria d’acció social establit entre CaixaBank i la Fundació Bancaixa i permetrà reforçar l’atenció integral a persones majors de la ciutat de València que es troben en situació d’extrema vulnerabilitat.
El programa de Creu Roja es desplega en quatre districtes de la ciutat de València que concentren entorn d’un 20% de població major de 64 anys: Campanar, Ciutat Vella, Trafalgar i La Saidia.
L’acció contempla un enfocament comunitari de col·laboració amb centres socials i centres de salut de les diferents zones i s’implementa mitjançant cinc línies d’actuació que pretenen millorar la qualitat de vida i l’estat de salut general de persones majors que viuen en soledat sense una xarxa de suport pròxima i que no tenen capacitat de desplaçar-se per si mateixes per a la realització de les seues activitats quotidianes.
D’una banda, el projecte promociona l’envelliment saludable mitjançant l’impuls d’hàbits de vida que retarden l’aparició de malalties cròniques o incidisquen de manera negativa en la salut física de les persones majors. Un objectiu que es treballarà mitjançant l’atenció docimiliaria, l’acompanyament i el seguiment de les pautes sanitàries indicades en cada cas.
Al costat d’això, es posa l’accent en l’establiment d’una xarxa social de suport, que posa el focus en la reducció del sentiment de soledat i el asilament involuntari. Una línia d’acció a la qual se suma el suport amb ajudes tècniques i recursos humans per a persones majors que romanen tancades a les seues cases per problemes de mobilitat, establint com a prioritaris aquells casos més vulnerables amb persones que acumulen un període de més de sis mesos sense eixir dels seus domicilis per falta de mitjans.
El programa es completa amb l’establiment d’un centre de contacte directe amb les persones beneficiàries que garantix un seguiment permanent de cadascuna i amb la seua inclusió en el projecte ‘Urban Climate Resilence Program’, que se centra en el reforç d’assistència en situacions d’emergència produïdes per inundacions i onades de calor, cada vegada més freqüents. Este projecte, desenvolupat juntament amb la Federació Internacional de Societats Nacionals de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja i Zurich Foundation promou la resiliència de la població davant les incidències climàtiques que posen en risc la salut de la població més envellida.
Sobre l’Acció Social de CaixaBank
CaixaBank és una entitat amb una vocació profundament social. L’entitat, referent en banca sostenible, manté una actitud de servici cap als seus clients i tota la societat en general. L’impuls d’iniciatives d’acció social i el foment del voluntariat són una manera de contribuir a donar resposta als reptes que demanda la societat, alhora que, a través de l’activitat financera, l’entitat oferix servicis i solucions per a tota mena de persones.
L’estratègia d’Acció Social se centra en fomentar accions en col·laboració amb la Fundació “la Caixa”, així com altres aliances que s’impulsen de manera directa des de CaixaBank. Gràcies a la seua capil·laritat territorial, la xarxa d’oficines de CaixaBank, la major d’Espanya, amb més de 3.900 oficines retail i presència en més 2.200 municipis de tot el país, pot fer costat a la Fundació “la Caixa” en la detecció de necessitats d’entitats socials locals. L’actuació sostenible de CaixaBank ha sigut reconeguda pels principals organismes internacionals. El Dow Jones Sustainability Index la situa entre els millors bancs mundials en termes de sostenibilitat. L’organització internacional CDP, per part seua, la considera com a empresa líder contra el canvi climàtic.
Sobre Fundació Bancaixa
La Fundació Bancaixa treballa en favor del progrés de la societat, prestant especial atenció als col·lectius més vulnerables i fomentant la igualtat d’oportunitats, la participació, l’accés a la cultura, l’educació, l’ocupació i l’oci.
La seua labor se centra en l’acció social a través de la cultura i, en eixa línia, desenvolupa diversos programes anuals que promouen i desenvolupen accions de sensibilització, assistència social, prevenció, inserció laboral, inclusió social, investigació, didàctica, i reflexió social.
Al costat de la Convocatòria ‘Coopera ONG’, l’entitat duu a terme altres programes socials com la ‘Convocatòria Capaces’, dirigida a entitats sense ànim de lucre que desenvolupen projectes d’integració laboral i d’inclusió social per a persones amb diversitat funcional; la col·laboració amb entitats de referència en l’àmbit de la investigació biomèdica com l’Institut d’Investigació Sanitària de l’Hospital La Fe, l’INCLIVA o Fisabio; i el seu programa de mediació cultural i artística amb iniciatives com a ‘Aula d’Arts’, que oferix durant l’estiu un espai didàctic i lúdic per a xiquets i xiquetes d’entre 5 i 10 anys en risc d’exclusió social; o els ‘Tallers socials’ i ‘Tallers sense barreres’, que acosten la cultura i l’experiència artística a escolars de diferents etapes educatives i a col·lectius en risc d’exclusió, persones amb diversitat funcional i persones majors.
Sobre Creu Roja
Creu Roja representa el major moviment humanitari del món, la missió del qual és previndre i alleujar el sofriment humà, protegir la vida i la salut i fer respectar a les persones. A Espanya, Creu Roja porta 159 anys col·laborant amb entitats públiques i privades per a aconseguir el seu objectiu. Compta amb més de 263.000 persones voluntàries donant resposta en més de 6.500 municipis, que permeten atendre anualment més de 12,2 milions de persones en l’àmbit nacional i tindre més de 13,4 milions de persones com a beneficiàries en l’àmbit internacional. Tot això amb el suport de prop de 1,4 milions de persones sòcies, empreses i aliats en tots els sectors de la societat.
Creu Roja Espanyola continua amb la seua lluita contra totes les formes de vulnerabilitat adaptant-se i anticipant-se als escenaris de futur, oberta a la població general, incidint en la contribució ferma i consistent als Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030.
Creu Roja Espanyola pertany al Moviment Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja present en 191 països. Actuant sempre sota els seus set Principis Fonamentals: Humanitat, Imparcialitat, Neutralitat, Independència, Caràcter Voluntari, Unitat i Universalitat.