El president de Bancaja i l’alcalde de Sevilla inauguren el Betlem Bancaja

El president de Bancaja, José Luis Olivas, i l’alcalde de Sevilla, Alfredo Sánchez, han inaugurat el Betlem Bancaja. Fa 2000 anys, un dels més grans del món, que podrà visitar-se fins al proper 6 de gener a la plaça d’España de Sevilla.

El Betlem Bancaja, que este any compleix el seu onzè aniversari, ofereix una espectacular representació dels primers moments de la vida de Jesús de Natzaret. Els horaris de visita seran de dilluns a diumenge de

10.00 a 21.00 hores ininterrompudament, des de l’1 de desembre de 2007 fins al 6 de gener de 2008. Els festius i les vigílies de festiu tindran un horari especial. Ja s’han fet més de 10.000 reserves d’escoles i associacions i es preveu que visiten el betlem més de 50.000 persones a la capital andalusa. L’entrada és debades i lliure, tot i que es podran fer reserves per visitar el betlem en determinades franges horàries (de 9 a 11 hores i de 13 a 16 hores) per mitjà de la pàgina web de l’Obra Social de Bancaja ( www.fundacionbancaja.es).Els visitants poden fer un donatiu, que l’entitat destinarà a l’Associació de Pares de Xiquets Oncològics d’Andalusia (ANDEX).

Muntatge del betlem

Els treballs d’instal·lació del Betlem Bancaja s’iniciaren a principis de novembre i han comptat amb un total de més de 50 operaris, entre els quals hi ha especialistes de diverses disciplines.El betlem s’exposa cada any en una ciutat d’Espanya i, per este motiu, Bancaja posa en marxa un protocol d’actuació en el transport de les peces amb el fi de preservar-ne la seguretat. En este sentit, tots els elements del betlem, que ocupa35 metres d’ample i 9 de llarg, han estat transportats en 30 camions fins a la carpa de900 metres quadrats ubicada a la plaça d’España de Sevilla.Des que el 1996 fou exposat per primera vegada a València, el Betlem Bancaja ja ha recorregut les ciutats d’Alacant, Sogorb (Castelló), Madrid, Barcelona, Palma de Mallorca, Castelló, Albacete i Las Palmas de Gran Canaria, on centenars de milers de persones han pogut gaudir de les més de 1.200 figures creades per artistes de prestigi reconegut, com José Luis Mayo i José Luis Catalá.L’admiració que el betlem causa entre la ciutadania als llocs on s’exhibeix permeté l’any passat recuperar la figura central,la Nativitat, que fou sostreta per uns joves en una malifeta. Gràcies a la sensibilitat dels ciutadans que demostraren la seua protesta per l’ocorregut enviant als mitjans de comunicació nombroses cartes de crítica als autors del fet, i també gràcies al suport dels professionals de la premsa, tot quedà en una anècdota i este any la figura podrà ser contemplada a Sevilla.

Iniciativa de la plantilla

La idea de fer el Betlem Bancaja fou d’un empleat, Ramón Tamarit, que juntament amb altres companys de la plantilla traslladà la seua il·lusió pel projecte a la Direcció de l’entitat. La monumental obra tardà sis anys a realitzar-se; la fase de documentació es prolongà de 1990 a 1993, mentre que la realització material del betlem comportà tres anys de treballs intensos, que finalitzaren el 1996, any en què s’organitzà la primera exposició. Per a l’elaboració tècnica de l’obra s’invertiren més de 10.000 hores de treball, en què s’utilitzaren 6.000 kg d’escaiola, 1.000 kg d’espart, 300 kg de pintura, 200 kg de claus i 175 kg de cola. A més, 2.500 watts i 300 focus il·luminen el betlem, que ocupa un total de 300 metres quadrats. El betlem fa un recorregut cronològic pels primers anys de la vida de Jesús, i mostra a l’espectador quatre escenes del que ocorregué fa més de 2.000 anys: l’Anunciació a Natzaret, el Naixement de Jesús a Betlem, l’Adoració dels Reis Mags i els pastors i la Fugida a Egipte davant l’acaçament d’Herodes.

Contacte

Premsa Fundació Bancaixa
96 064 58 46
email

comunicacion@fundacionbancaja.es