- Inici
- Exposicions
- Alfaro. Laboratori de formes escultòriques
Alfaro. Laboratori de formes escultòriques
Plaça de Tetuan, 23 ,València (Valencia)
Fundació Bancaixa presenta l’exposició Alfaro. Laboratori de formes escultòriques, una retrospectiva que recorre l’obra d’Andreu Alfaro (València, 1929 – Rocafort, 2012) des de les seues primeres peces escultòriques a la fi dels anys 50 fins a les seues últimes creacions en la transició al segle XXI. Comissariada pels historiadors de l’art Tomàs Llorens Serra i Boye Llorens Peters, la mostra se centra en l’escultura de xicotet i mig format oferint una mirada pròxima a l’obra d’Alfaro i acostant a l’espectador al taller de l’artista com a laboratori de recerca i experimentació. Per a accentuar aquest enfocament expositiu, s’han incorporat una trentena de maquetes o esbossos experimentals realitzats per l’escultor amb materials fràgils.
La selecció d’obres, integrada per 89 peces datades entre els anys 1958 i 2000, procedeix dels fons de la Col·lecció Andreu Alfaro, Col·lecció Fundació Bancaixa, IVAM, Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía, Col·lecció BBVA, Fundació La Caixa, Museu Joan Fuster, així com de la col·lecció particular de Joan Gaspar i Farreras.
L’exposició, que mostra els diferents materials amb els quals va treballar Alfaro (ferro, alumini, acer, zinc, metacrilat, fusta o marbre), s’estructura en vuit capítols que se succeeixen amb criteri cronològic, agrupant obres pertanyents a una mateixa família temàtica. El recorregut mostra des dels seus inicis vinculats amb el constructivisme abstracte d’entreguerres; el seu gir al contingut de compromís polític i social; les seues reconegudes generatrius; les transparències cromàtiques; la seua revisió de la història de l’art; la inspiració de Goethe; la temàtica de jazz i àngels; i el contraminimalisme de les seues últimes sèries pictòriques.
Amb l’objectiu de proporcionar una imatge comprensiva de l’obra de l’artista, l’escultura pública està representada amb la peça Homenaje a Platón (1970) instal·lada enfront de la façana de la Fundació Bancaixa en l’esplanada de la Plaça Tetuan, i amb l’audiovisual Visión urbana d’Alfaro, dirigit per Vicente Tamarit i produït per Mediterráneo Media Entertainment i Marben Media, que ofereix una visió en imatges d’alta resolució de l’escultura d’Andreu Alfaro instal·lada en espais públics.
Activitats complementàries
Amb motiu de l’exposició s’ha editat un catàleg amb la reproducció de les obres presents en l’exposició, dos assajos escrits per Tomàs Llorens i el crític d’art i professor d’Estètica en la Universitat de Castella-la Manxa, Vicente Jarque, així com una cronologia desenvolupada per Boye Llorens.
Per a aprofundir en l’obra i la figura d’Andreu Alfaro, la Fundació Bancaixa celebrarà el 3 i 4 de desembre les jornades ‘Coloquio Alfaro’, coordinades pels comissaris de l’exposició i en les quals participaran José Francisco Yvars (crític i historiador de l’art), Monjalés (artista), Artur Heras (artista), Álvaro Siza (arquitecte), Juan Manuel Bonet (escriptor i crític d’art), Manuel Vicent (escriptor) i Raimon (cantautor). L’assistència a les jornades serà gratuïta i limitada a l’aforament.
Amb l’objectiu d’acostar l’obra d’Alfaro a determinats col·lectius, es desenvoluparan tres tallers didàctics gratuïts: per a escolars, per a persones amb discapacitat i tallers d’inclusió social. Les visites guiades gratuïtes es realitzaran els dijous i divendres (excepte festius) a les 19 hores prèvia inscripció en el correu electrònic visitasguiadas@fundacionbancaja.es.
L’exposició pot visitar-se fins al 3 de febrer de 2019 en la seu de la Fundació Bancaixa a València (Plaça Tetuan, 23) amb entrada gratuïta de dimarts a diumenge de 10 a 14 i de 17 a 21 hores, i els dilluns de 10 a 14 hores. Tota la informació sobre la mostra es pot consultar en www.fundacionbancaja.es.