Exposició

Antonio Saura. Essencial

Data
Del 15/09/2023 al 28/01/2024
Centre
Fundació Bancaixa
Plaça de Tetuan, 23 ,València (Valencia)
Horari

De dimarts a diumenge: de 10 a 14 i de 16.30 a 20.30 hores.

Dilluns tancat, excepte festiu i vespra de festiu.

Normes de visita a l'exposició.

Horari Nadal: 

24 de desembre: de 10 a 14 h.

25 de desembre: tancat.

31 de desembre: de 10 a 14 h.

1 de gener de 2024: tancat.

Entrades

General: 5 euros.

Reduïda: 3 euros (pensionistes, aturats, persones amb diversitat funcional, estudiants de 13 a 26 anys i famílies nombroses).

Gratuïta (menors de 12 anys).

Venda d'entrades en la taquilla (plaça Tetuan, 23).

L'entrada dona accés a aquesta exposició i a la fotografia essencial en temps de Sorolla.

Les entrades són vàlides durant el mateix dia de compra fins a l'horari de tancament. Per a garantir nou accés a les exposicions en la mateixa jornada, s'haurà d'informar a la taquilla per a identificació del visitant.

Visites comentades

Públic general

  • Duració: 50 minuts.
  • Assistència mínima de 6 persones per sessió per a la realització de l'activitat.
  • Preu: 5€ + Entrada exposició.
  • Informació i reserves: visitascomentadas@fundacionbancaja.es.

Grups

  • Duració: 50 minuts.
  • Sessions: dimarts: 10 h, 11 h, 12 h, 17 h, 18 h i 19 h / dimecres: 10 h, 11 h i 12 h.
  • Aforament màxim 25 persones.
  • Informació i reserves: visitascomentadas@fundacionbancaja.es.

La Fundació Bancaixa presenta l’exposició Antonio Saura. Essencial, una gran mostra retrospectiva d’Antonio Saura (Osca, 1930 – Conca, 1998) que ofereix un complet recorregut per la seua trajectòria al llarg de sis dècades i pels universos temàtics que van donar forma a la seua reconeguda iconografia artística.

Antonio Saura. Essencial, comissariada per Lola Durán Úcar i Fernando Castro Flórez, se celebra coincidint amb el 25 aniversari de la mort de l’artista i s’emmarca en la programació especial amb motiu del desé aniversari de la nova Fundació Bancaixa.

El conjunt de 87 obres integrants de l’exposició revisa el llegat d’Antonio Saura a través de la seua creació plàstica amb la presència de pintures, dibuixos i obra gràfica, datats entre 1948 i 1997, que es presenten acompanyats d’alguns dels seus escrits en els quals revela nombroses claus de la seua pintura i que es converteixen en un element indispensable per a la interpretació d’un artista que va defensar la complementarietat entre l’art de pintar i l’art d’escriure.

L’exposició reuneix 85 obres procedents de la col·lecció del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, algunes de les quals són inèdites. Es tracta d’obres que l’artista havia conservat durant tota la seua vida per considerar-les importants referents en la història de la seua pintura. A aquestes peces se sumen les obres Foule, de la Fundació Caixa Rural d’Aragó, i Las tres Gracias, que la Fundació Bancaixa mostra per primera vegada al públic en aquesta exposició després de la recent incorporació a la seua col·lecció d’art.

En un artista que va mostrar un primerenc interés per l’art quan una llarga malaltia l’obliga a romandre diversos anys immobilitzat, l’exposició mostra algunes de les obres de joventut. Amb el surrealisme com a font d’inspiració, crea les seues Constelaciones i Paisajes a la fi dels anys 40, que es van exposar a la sala Llibres de Saragossa en 1950 i en la galeria Buchholz de Madrid un any després.

La selecció d’obres mostra la seua evolució cap a l’automatisme, coincidint amb la seua estada a París, amb la creació dels seus Fenómenos i Grattages, en el taller que compartia amb Simon Hantaï en 1954 i 1955. El recorregut expositiu avança en una revisió de la seua iconografia que va organitzar en gèneres: Desnudos, Crucifixiones, Cabezas, Retratos imaginarios i Multitudes, a més d’altres gèneres acumulatius com a Acumulaciones, Catedrales, Cocktail-party, Montajes, Mutaciones, Repeticiones i Rompecabezas.

L’exposició es completa amb la projecció del documental Epílogo: Antonio Saura, cedit per Movistar Plus+. La peça audiovisual recull una entrevista en profunditat amb l’artista, realitzada el 16 de juliol de 1998 a la casa del mateix Saura.

Coincidint amb l’exposició s’ha editat un catàleg que recull la reproducció de les obres exposades acompanyades de textos dels comissaris.

Dins del programa de mediació cultural i artística, la Fundació Bancaixa oferirà tallers didàctics gratuïts vinculats amb l’exposició i dirigits a escolars, persones amb diversitat funcional i persones en risc d’exclusió social, així com visites comentades per a públic general i grups de la mà d’un expert especialista en art i mediació cultural.

Fotos

Per favor, accepte les cookies d' estadístiques, màrqueting per a veure este element.

Vídeos

Per favor, accepte les cookies d' estadístiques, màrqueting per a veure este element.

Documents