- Inici
- Exposicions
- Eduardo Arroyo
Eduardo Arroyo
Plaça de Tetuan, 23 ,València (Valencia)
De dimarts a diumenge: de 10 a 14 i de 16.30 a 20.30 hores.
Dilluns tancat, excepte festiu i vespra de festiu.
General: 7 euros.
Reduïda: 4 euros (pensionistes, aturats, persones amb diversitat funcional, estudiants de 13 a 26 anys i famílies nombroses).
Gratuïta (menors de 12 anys).
Venda d'entrades en la taquilla (plaça Tetuan, 23).
Cada entrada permet l'accés a totes les exposicions vigents en la Fundació Bancaixa en el moment de la visita.
Públic general
- Duració: 50 minuts.
- Assistència mínima de 6 persones per sessió per a la realització de l'activitat.
- Preu: 5€ + Entrada exposició.
- Informació i reserves: visitascomentadas@fundacionbancaja.es.
Grups
- Duració: 50 minuts.
- Sessions: dimarts: 10 h, 11 h, 12 h, 17 h, 18 h i 19 h / dimecres: 10 h, 11 h i 12 h.
- Aforament màxim 25 persones.
- Informació i reserves: visitascomentadas@fundacionbancaja.es.
Eduardo Arroyo, una de les figures clau de l’art contemporani espanyol més recent, és el protagonista de l’exposició de la Fundació Bancaixa, que obrirà les seues portes al públic el 23 de febrer. Integrada per més de 80 obres serà una de les retrospectives de referència en l’exhibició de l’artista internacional i la primera que es realitza a Espanya després de la seua mort en 2018.
El recorregut expositiu viatjarà per la trajectòria creativa d’Eduardo Arroyo al llarg de més de 50 anys amb peces que van des dels anys 60 fins a 2018, incloent-hi El vaixell fantasma, l’última obra en la qual va treballar l’artista abans de la seua mort, inspirada en la composició de Richard Wagner coneguda com El holandés errante.
L’exposició, comissariada per Marisa Oropesa, mostrarà les diverses disciplines que va abordar Arroyo en la seua producció artística amb presència tant de pintures com d’escultures, dibuixos i collages, que aprofundeixen en les seues dues etapes creatives: durant el seu exili a París (1958-1976) i després de l’exili després de la mort de Franco (1976-2018).
Aspectes clau de la seua obra com la seua predilecció pels grans formats, la vivacitat de colors, la seua inclinació cap a la neofiguració, l’absència de profunditat espacial o l’aplanament de la perspectiva, podran apreciar-se en l’exposició gràcies a un conjunt únic d’obres reunit amb la col·laboració de la Galeria Marlborough, la Col·lecció d’Art ABANCA, Col·leccions ICO Madrid, Col·lecció P. Arroyo, Museu de Belles arts de Bilbao, Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), Museu d’Art Contemporani de Madrid, Museu d’Art Contemporani del País Basc ARTIUM, Fundació Azcona i de col·leccions particulars.
Entre les peces que conformen l’exposició es troba l’obra El cordero místico, la interpretació personal que Arroyo va realitzar entre 2008 i 2009 del conegut políptic dels germans Hubert i Jan van Eyck.
El conjunt expositiu revisa les temàtiques més presents en l’obra d’Eduardo Arroyo, centrades en l’àmbit social i polític al començament de la seua carrera, però també en la literatura, el cinema, la història o la música.
El recorregut per la sala permet conéixer les imatges més representatives de la seua iconografia, com els boxadors, els escura-xemeneies, els toreros, les flamenques o les mosques. La seua obra està marcada per l’oposició clara i ferma contra la dictadura franquista i la violència, una postura que es reflecteix en el seu treball a través de la ironia i la crítica. A més, s’aprecia la seua habilitat per a descontextualizar els tòpics de la cultura espanyola i la seua passió per l’escriptura, que es testifica no sols en extractes dels seus textos presents a la sala, sinó també en els títols de les seues obres, que en moltes ocasions compten amb referències literàries.
Dins del programa de mediació cultural i artística, la Fundació Bancaixa oferirà tallers didàctics gratuïts vinculats amb l’exposició i dirigits a escolars, persones amb diversitat funcional, persones en risc d’exclusió social i persones majors, així com visites comentades per a públic general i grups de la mà d’un expert especialista en art i mediació cultural.