- Inici
- Exposicions
- Eduardo Úrculo. Un viatger cosmopolita
Eduardo Úrculo. Un viatger cosmopolita
Plaça de Tetuan, 23 ,València (Valencia)
De dimarts a diumenge: de 10 a 14 h i de 16.30 a 20.30 h.
Dilluns tancat, excepte festiu i vespra de festiu.
General: 9 euros.
Reduïda: 5 euros (pensionistes, aturats, persones amb diversitat funcional, estudiants de 13 a 26 anys i famílies nombroses).
Gratuïta (menors de 12 anys).
Venda d'entrades en la taquilla (plaça Tetuan, 23).
Cada entrada permet l'accés a totes les exposicions vigents en la Fundació Bancaixa en el moment de la visita.
Públic general
- Duració: 50 minuts.
- Assistència mínima de 6 persones per sessió per a la realització de l'activitat.
- Preu: 5€ + Entrada exposició.
- Informació i reserves: visitascomentadas@fundacionbancaja.es.
Grups
- Duració: 50 minuts.
- Sessions: dimarts: 10 h, 11 h, 12 h, 17 h, 18 h i 19 h / dimecres: 10 h, 11 h i 12 h.
- Aforament màxim 25 persones.
- Informació i reserves: visitascomentadas@fundacionbancaja.es.
La Fundació Bancaixa presentarà la primera exposició retrospectiva d’Eduardo Úrculo a València amb una revisió de la seua producció artística durant quatre dècades en un recorregut per la seua icònica obra pictòrica i escultòrica des de 1960 fins a 1999.
La mostra Eduardo Úrculo. Un viatger cosmopolita, comissariada per Alicia Vallina, reunirà més de 50 obres de l’artista basc-asturià entre pintures, escultures, dibuixos i linograbats.
El conjunt expositiu proposarà un trànsit pel seu llegat i el seu univers estètic, marcat per temes com el desig, el misteri, el plaer, el sofriment, l’exaltació de la vida o el viatge com a element essencial de descobriment.
Eixe imaginari es revela en un itinerari que engloba les tres etapes en les quals s’estructura la seua producció creativa: l’abstracció i llenguatge expressionista de les seues primeres obres; l’explosió de color i desitg que marquen la seua època pop, protagonitzada per la dona i l’erotisme; i una última etapa centrada en el trànsit, la contemplació i el gran viatge de la vida amb les seues icòniques obres plenes de barrets, maletes i paraigües.
Eduardo Úrculo (*Santurce, 1938 – Madrid, 2003) va ser un creador determinant en l’avantguarda espanyola. En 1957 va realitzar la seua primera exposició a Astúries i es va traslladar a Madrid, on es va formar en el Cercle de Belles Arts i va cultivar especialment l’expressionisme social. Més tard va viatjar a París i es va matricular en la Académie de la Grande Chaumière, de Montparnasse. Va exposar en 1959 en la capital francesa i va aconseguir un enorme èxit.
Després de passar una temporada a Madrid, en 1966 es va traslladar a Eivissa, on va desenrotllar les seues primeres obres pop i va viatjar a Suècia i Dinamarca. En la dècada dels 70 va cultivar la seua època eròtica, aconseguint una gran projecció internacional en les biennals de París i Venècia. En 1978 va viatjar a Taiwan, va començar a desenrotllar el tema de les natures mortes i va recuperar el tema del nu i la naturalesa. En 1984 va començar a realitzar les seues primeres escultures en bronze que s’exposarien en ARCO a l’any següent.
Va realitzar també cartells, escenografia i vestuari per a òpera. Els seus últims anys els va passar a Astúries per a pintar, esculpir i dedicar-se al gravat i a composicions de temàtica oriental.