- Inici
- Exposicions
- Imatges del món diví. L’icona russa i la Col·lecció Museu Desert de les Palmes
Imatges del món diví. L’icona russa i la Col·lecció Museu Desert de les Palmes
Colón, 23, Segorbe
Fundació Bancaixa, en col·laboració amb la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana, presenta la mostra Imatges del món diví. L’icona russa i la Col·lecció Museu Desert de les Palmes, una proposta cultural que arriba a la Casa Garcerán de Segorbe amb motiu del centenari de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV), que també ha motivat el recent pas per esta mateixa sala de la mostra L’Exposició Regional Valenciana de 1909.
L’exposició, que podrà visitar-se fins al 19 d’abril, està comissariada per l’acadèmic de la RACV Rafael Martín Artíguez i reunix quaranta panells en què s’analitza la col·lecció d’icones russes del segle XIX que alberga el Monestir de Carmelites Descalços del Desert de Las Palmas, en Benicassim, Castelló. El projecte, que es va mostrar anteriorment en 2008 a València, arriba ara a Segorbe i aprofundix en la importància de la iconografia russa i bizantina en la litúrgia i en els temples eclesiàstics, a més de reflexionar sobre el seu ús com a mitjà per a acostar al poble les creences, tradicions i costums religiosos de l’època.
Les obres que es reflectixen en estos panells procedixen de les escoles russes que tractaven de difondre en el temple carmelita este tipus de manifestacions artístiques, fent-les arribar a altres països d’Europa. Estes imatges pintades sobre fusta o materials semipreciosos constituïxen, junt amb l’arquitectura eclesiàstica, la pintura mural, la música sagrada, el cant religiós i la literatura eclesiàstica l’ambient litúrgic comú en la cultura cristiana d’Europa de l’Est.
L’exposició s’estructura en quatre blocs, oferint distintes visions d’este art. En primer lloc, El món dels sants mostra icones de Sant Nicolau, Sant Elies, Sant Mitrofan de Voronezh, el beat Macario, Sant Jordi, Sant Pere, Sant Pau, Sant Borís o Sant Gleb, entre altres. En un segon bloc, Les grans festes de l’any, es representen les festes cristianes i també escenes del davallament de la Creu i el Sant Enterrament. En un tercer apartat, La iconografia de la Mare de Déu, es poden apreciar icones de les verges més importants de Rússia: La Mare de Déu de Vladimir, La Mare de Déu de Kazan, la Mare de Déu de Smolensk, la Mare de Déu Consola les meues penes i la Mare de Déu Alegria inesperada, a més de la Mare de Déu del Do i la Mare de Déu de Signe. Finalment, el quart bloc, La iconografia del Senyor i del món celeste, inclou la imatge de Jesús rodejat pels arcàngels Sant Miquel i Sant Gabriel, així com una referència a la importància de Santa Sofia en l’art bizantí i rus.
L’exposició pot visitar-se en la Casa Garcerán de Segorbe els divendres, dissabtes i vespres de festiu en horari de 17 a 20 hores i els diumenges i festius de 12 a 13:30 hores i de 17 a 20 hores.