- Inici
- Exposicions
- Mirades. José Aleixandre
Mirades. José Aleixandre
Plaça de Tetuan, 23 ,València (Valencia)
De dimarts a diumenge: de 10 a 14 i de 16.30 a 20.30 hores.
Dilluns tancat, excepte festiu i vespra de festiu.
- General: 7 euros.
- Reduïda: 4 euros (pensionistes, aturats, persones amb diversitat funcional, estudiants de 13 a 26 anys).
- Gratuïta (menors de 12 anys).
- Venda d'entrades en la taquilla (plaça Tetuan, 23). Cada entrada permet l'accés a totes les exposicions vigents en aqueix moment en la Fundació Bancaixa. Les entrades comprades al matí són vàlides fins a les 14 h i les comprades a la vesprada fins a les 20.30 h.
La Fundació Bancaixa presenta l’exposició Mirades. José Aleixandre, un recorregut per més de 30 anys en la fotografia de premsa del fotoperiodista valencià José Aleixandre i que ofereix, alhora, una síntesi visual de la història de València des de principis dels 80.
L’exposició retrospectiva està integrada per mig centenar de fotografies, tant en blanc i negre com en color, datades entre 1981 i 2015. Al llarg del recorregut per la mostra es revela la mirada d’Aleixandre a notícies i persones de la política, la cultura, l’esport, la societat o els successos, que van marcar i van ser protagonistes d’aqueix període històric a València.
La mostra, que compta amb la col·laboració del Levante-EMV, permet recuperar escenes de notícies com el pas de l’actriu porno italiana Cicciolina per les Falles en 1988 en una de les més icòniques fotografies d’Aleixandre, al costat d’altres esdeveniments com les manifestacions a València pel tancament de la planta d’Alts Forns del Mediterrani a Sagunt (1983), la retirada de l’estàtua de Franco de la Plaça de l’Ajuntament (1983), l’incendi de Cortes de Pallars (1985), les dimissions al capdavant de l’alcaldia de València de Ricard Pérez Casado (1988) i Rita Barberá (2015), l’enterrament de les xiquetes d’Alcàsser (1993), l’arribada a Bétera dels helicòpters que van intervindre a l’illa Julivert (2002) o les manifestacions del 15M a València (2011).
Els retrats fotogràfics de personatges públics de la cultura i els esports apareixen en l’exposició amb instantànies protagonitzades per figures com Joan Fuster, Carmon Alborch, Luis García Berlanga, Jeanne Moureau, Bo Derek o Alfredo di Stefano, entre altres. La fotografia social està també present amb imatges captades en un desallotjament a Natzaret (1985) o escenes de la vida a la ciutat.
Aleixandre, acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles, va obrir camí a principis dels anys 80 al desenvolupament del fotoperiodisme a la ciutat de València. Es va iniciar en el món del periodisme gràfic en el Diari de València per a posteriorment exercir la corresponsalia a València de diaris com El Periódico de Catalunya, El País o La Vanguardia; en agències de fotografia com Cover i Pull; i en revistes com a Temps. En 1984 es va incorporar a la secció de fotografia del diari Levante-EMV, on ha treballat durant 32 anys. En paral·lel a la seua pràctica professional, la seua vinculació amb la fotografia inclou la publicació de llibres, el comissariat d’exposicions, així com el col·leccionisme de fotografies i la labor d’investigació sobre la fotografia a València durant 35 anys.