Exposició

Sorolla en negre

Data
Del 05/05/2023 al 10/09/2023
Centre
Fundació Bancaixa
Plaça de Tetuan, 23 ,València (Valencia)
Horari

De dimarts a diumenge: de 10 a 14 i de 16.30 a 20.30 hores.

Dilluns tancat, excepte festiu i vespra de festiu.

Normes de visita a l'exposició.

Entrades

General: 7 euros.

Reduïda: 4 euros (pensionistes, aturats, persones amb diversitat funcional, estudiants de 13 a 26 anys i famílies nombroses).

Gratuïta (menors de 12 anys).

Venda d'entrades en la taquilla (plaça Tetuan, 23). Cada entrada permet l'accés a totes les exposicions vigents en aquest moment en la Fundació Bancaixa.

Les entrades són vàlides durant el mateix dia de compra fins a l'horari de tancament. Per a garantir nou accés a les exposicions en la mateixa jornada, s'haurà d'informar a la taquilla per a identificació del visitant.

Visites comentades

Públic general

  • Duració: 50 minuts.
  • Assistència mínima de 6 persones per sessió per a la realització de l'activitat.
  • Preu: 5€ + Entrada exposició.
  • Informació i reserves: visitascomentadas@fundacionbancaja.es.

Grups

  • Duració: 50 minuts.
  • Sessions: dimarts: 10 h, 11 h, 12 h, 17 h, 18 h i 19 h / dimecres: 10 h, 11 h i 12 h.
  • Aforament màxim 25 persones.
  • Informació i reserves: visitascomentadas@fundacionbancaja.es.

La Fundació Bancaixa presenta l’exposició Sorolla en negre, realitzada amb la col·laboració del Museu Sorolla i la Fundació Museu Sorolla, que mostra per primera vegada a València una nova lectura de l’obra de Sorolla centrada en la importància del color negre en la paleta de l’artista valencià, reconegut per la seua plasmació pictòrica de la llum i el color.

L’exposició, comissariada per Carlos Reyero, revela la presència notòria del negre en la pintura de Sorolla durant tota la seua carrera. La mostra reuneix un centenar d’obres de Sorolla, de les quals part es van exhibir en el Museu Sorolla a Madrid en 2022, presentant-se ara a València de forma ampliada amb obres que s’exposen per primera vegada al públic en aquesta exposició i moltes d’elles exhibint-se per primera vegada a València.

Les obres procedeixen d’un ampli elenc d’institucions públiques i privades com el Museo Sorolla, la Fundación Museo Sorolla, Museo de Bellas Artes de Bilbao, Museo de Segovia, Museo de Málaga, Fundación Sorigué, Fundación Banco Santander, Museo de Bellas Artes de Murcia, Museo de Bellas Artes de València, Colección BBVA, Museo de Zaragoza, IVAM, Ministerio de Asuntos Exteriores, Palacio de Viana. Fundación Caja Sur Córdoba, Colección CaixaBank i Galería Ana Chiclana, a les quals se sumen obres procedents de la Fundació Bancaixa i d’una vintena de col·leccions particulars.

Juntament amb els llenços, datats entre 1887 i 1920, s’exposen altres materials artístics i documentals com a fotografies, notes de color, un àlbum d’estampes japoneses i una paleta del pintor.

L’ús del negre en Sorolla arranca de la tradició pictòrica espanyola – del seu coneixement de Velázquez, el Greco o Goya- per a convertir-se en un element d’expressivitat, suggerir estats poètics i anímics, i reinterpretar-se com un color que tradueix la modernitat del seu temps i la seua sòbria elegància.

L’exposició s’estructura en quatre seccions: ‘Harmonies en negre i gris’; ‘Negre simbòlic’; ‘Superfícies negres i fosques’; i ‘Monocromías’. El recorregut s’inicia amb els concordes cromàtics de negres i grisos en retrats que doten a la seua pintura d’una personalitat particular, i continua amb el simbolisme i el significat cultural del color negre que impregna l’època i l’obra del pintor naturalista. En el recorregut expositiu s’analitza el nou ús del negre, que pren forma en el segle XIX com a creador de contrastos radicals i potenciador d’altres colors. La mostra finalitza amb les monocromías, escenes embolicades en tons grisencs o blavosos, que lluny de suposar una menor complexitat, impliquen un singular exercici de virtuosisme tècnic.

L’exposició naix d’una investigació que aprofundeix no sols en l’estudi de la pintura de Sorolla i el significat de les tonalitats fosques en la seua poètica, sinó també en la valoració estètica i cultural de negres i grises en la pintura de entresegles.

Sorolla en negre forma part del programa oficial de la commemoració en 2023 del centenari de la defunció de Joaquín Sorolla, i amb aquesta exposició la Fundació Bancaixa inicia la seua programació en el marc de l’Any Sorolla, declarat Esdeveniment d’Excepcional Interés Públic, i l’any en el qual té lloc també la celebració del desé aniversari de la nova Fundació Bancaixa.

Coincidint amb l’exposició s’ha editat un catàleg que recull la reproducció de les obres exposades acompanyades de textos del comissari Carlos Reyero, Estrella de Diego i Isabel Cúa.

Dins del programa de mediació cultural i artística, la Fundació Bancaixa oferirà tallers didàctics gratuïts vinculats amb l’exposició i dirigits a escolars, persones amb diversitat funcional i persones en risc d’exclusió social, així com visites comentades per a públic general i grups de la mà d’un expert especialista en art i mediació cultural.

Fotos

Per favor, accepte les cookies d' estadístiques, màrqueting per a veure este element.

Vídeos

Per favor, accepte les cookies d' estadístiques, màrqueting per a veure este element.

Documents